Isoleringsnytt

Isoleringsnytt er en side som samler praktisk og teknisk kunnskap innen teknisk isolering i samarbeid med markedsledende leverandører som K-Flex, Knauf, 3M og Goebel. 
Temaene presenteres i form av artikler innen forskjellige material- og bruksområder.
Isogenopak pvc-folie_fint bilde_ Zuschnitte

Beskyttelse av isolerte rør innen VVS-området

16. februar 2016
Isogenopak pvc-folie_fint bilde_ Zuschnitte

Rørisolasjon og produkter til dette området har ikke hatt en revolusjonerende utvikling. Mineralull har siden den ble levert som rørskåler – en gang rett før den 2. verdenskrig – vært en ledende løsning til isolering av varme rør.

Historisk sett har mineralull rørisolasjon alltid hatt en beskyttelse. Grunnen til dette er:

Støvbinding
Øke dens mekaniske styrke
Skape et bedre visuelt inntrykk

De vanligste varianter av beskyttelse de siste 50-60 årene:

Papp og bandasje (den eldste – og den brukes fortsatt)
Isogenopak (pvc-folie)
Metall; aluminium galvanisert stål, aluzink, rustfritt stål
Polymer-duk (K-Flex IN Clad)

De to første variantene brukes mest innenfor tradisjonell VVS, mens metall og polymer-duk er mest brukt innen industri og offshore.

Isogenopak –PVC folie.

Dette er den originale folien som har vært på markedet siden starten av 60-tallet. Utover på 60, 70, 80 og 90-tallet ble det installert Isogenopak på de fleste isolerte røranlegg i Norge. Slik er det ikke i dag. Etter produsentene av mineralull rørskåler startet med aluminiumsfolie på rørskålene, har bruken av Isogenopak falt mye. Resultatet er anlegg med «pjuskeste» utseende som ser halvferdig ut. Det er en misforståelse at mineralull folie-rørskåler ikke skal beskyttes.

Isogenopak egner seg til beskyttelse av de fleste typer isolasjon. En av fordelene med Isogenopak er at dette er en av de billigste måtene å ytterkle et anlegg – fra rør, bend til ventiler. Det er en kort avskrivningstid og tilnærmet ubegrenset levetid. Overflaten tåler mye og er lett å vedlikeholde.

Isogenopak er et gjennomprøvd system for innendørs bruk som omfatter:
Folie i grå farge 0,35 tykk – leveres i ruller på 1 x 35 mOLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bøyer i 90° og 45° til alle vanlige rørdiametre og isolasjonstykkelser
T-stykker med forskjellig avgrening
Endestykker
Mansjetter til avslutning av isolasjon (i flere tykkelser) inntil kuplinger, flenser etc
Ventilisolasjon
Stifter og verktøy til feste av folie
Tape

Montasje;Isogenopak på mineralull

Ved isolering av et rørsystem anbefaler vi at det startes med å montere bend og T-stykker.

Folie til rette strekk skjæres av en rull. Isogenopak er forrullet – dvs den smetter på plass rundt isolasjonen og passer perfekt. Det er viktig at man kapper folien 20-30 mm større slik at du får en overlapp til stifting og feste. Plaststiftene monteres med et lite verktøy Isogenopak på mineralull 2som skyves gjennom folien. Avstand mellom stiftene bør minimum være 20 cm. Det monteres eventuelt tape ved rundskjøtene til bend og T-stykker. For en raskere prefabrikkering av folie til rette strekk – anbefales et skjærebord. Med dette bordet kan man raskt og med stor nøyaktig kappe folie. For et godt resultat er det viktig at man monterer de bøyer og formstykker som passer optimalt til isolasjonstykkelsene.

Isogenopak kan også brukes utenpå elastomer/cellegummi. Det er da viktig at folieskjøtene limes og at man bestiller bend som passer til for eksempel 13 mm, 19 mm eller 25 mm isolasjon.

Andre hjelpemidler som forbruk av folie og verktøy/tilbehør kan bestilles her